Skip to content

Sentit Crític

www.sentitcritic.cat

Mientrastanto.e saluda la aparición de Crític, un nuevo medio digital en lengua catalana especializado en periodismo de investigación, periodismo reposado y análisis crítico que aparecerá en la segunda quincena de septiembre de 2014. Reproducimos a continuación los objetivos que se proponen sus impulsores tal y como figuran en el blog “Sentit Crític”, que acompañará la nueva publicación.

 

***

 

Què serà CRÍTIC?

CRÍTIC l’impulsa una cooperativa de periodistes formada per Roger Palà, Sergi Picazo i Joan Vila, amb el suport i participació d’una xarxa de periodistes i col·laboradors. Editarem cada setmana un reportatge en profunditat sobre un tema d’actualitat política, econòmica i social. També publicarem continguts diaris d’opinió i anàlisi i una entrevista setmanal. Puntualment editarem revistes monogràfiques en paper sobre temes de gran interès social. Una aposta pel periodisme amb #sentitcrític, que es finançarà mitjançant la subscripció.

Per què ho fem?

Ens adrecem a una comunitat interessada en el periodisme d’investigació. Creiem en el periodisme incòmode, el que aborda els temes amb profunditat, context i dades, contrastant les fonts i sense caure en el pamflet. Apostem pel periodisme reposat o slow journalism: menjar poc i pair bé. Volem defugir el fast food informatiu i el “periodisme de tuits”. També volem visualitzar i potenciar veus crítiques en l’àmbit de l’anàlisi i l’opinió, amb l’objectiu de trencar amb l’univers autoreferencial dels “opinòlegs” i tertulians. Creiem que un millor periodisme vol dir uns millors ciutadans, més ben informats i més lliures a l’hora de prendre decisions.

Què farem a CRÍTIC?

Un reportatge d’investigació setmanal. Prioritzarem el periodisme de dades, el fact checking i l’anàlisi de l’activitat d’administracions i grans corporacions privades. Política, economia i societat seran els grans eixos, posant el focus als Països Catalans i a l’Estat espanyol. Aquest contingut serà, en un primer moment, exclusiu per a subscriptors, i posteriorment s’obrirà a tota la comunitat.

Una altra mirada al dia a dia. No tenim ni la capacitat ni la necessitat d’estar pendents de l’última hora i l’actualitat. Això ja ho fan molts altres mitjans. Per això a CRÍTIC prenem el compromís de publicar cada dia de dilluns a divendres un únic contingut d’actualitat. Una anàlisi en alguns dels nostres blocs temàtics o de col·laboradors, un article d’opinió d’un tema clau, una entrevista en profunditat… Aquests continguts seran en obert per a tota la comunitat.

Avantatges exclusius per a subscriptors. CRÍTIC es finançarà principalment gràcies als subscriptors. Tots ells tindran accés als continguts abans que siguin publicats en obert, els seus comentaris seran destacats entre els de tota la comunitat i rebran de forma periòdica la *Selecció Crític*, un recull d’articles i reportatges bàsics de la premsa nacional i internacional. Tots els subscriptors podran participar en el debat sobre CRÍTIC a través d’un bloc col·lectiu obert a aportacions autocrítiques, d’enquestes sobre els continguts i de trobades periòdiques de subscriptors. Proposarem al subscriptor participar en entrevistes d’autoria col·lectiva per a la web de CRÍTIC.

Monogràfic CRÍTIC: El Procés. Som digitals, però també som uns fans del paper. CRÍTIC publicarà periòdicament monogràfics en paper sobre temes de gran rellevància. El primer es titularà *El Procés* i serà una anàlisi en profunditat de totes les derivades obertes amb el procés sobiranista. L’objectiu és publicar, si la capacitat del projecte ho permet, com a mínim un monogràfic a l’any.

Què inclou la subscripció a CRÍTIC?

A CRÍTIC hi haurà dues modalitats de subscripció: semestral (30 euros) i anual (52 euros). Durant els 40 dies de micromecenatge, la subscripció semestral costarà 25 euros i l’anual, 40. Totes les subscripcions inclouen els següents avantatges:

  • Accés en exclusiva als reportatges d’investigació abans de la seva publicació en obert.
  • Enviament periòdic de la Selecció CRÍTIC, un recull d’enllaços a articles i reportatges de premsa nacional i internacional.
  • Reconeixement en la comunitat. Els teus comentaris apareixeran destacats respecte la resta d’aportacions.
  • Participació en les trobades de subscriptors fora de la xarxa.
  • Participació a FemCRÍTIC, blog col·lectiu sobre periodisme en què periodistes i subscriptors comentarem i analitzarem els continguts de CRÍTIC i aportarem reflexions sobre el present i el futur de l’ofici.
  • Monogràfic CRÍTIC en paper (només amb la subscripció anual).

18 /

8 /

2014

La barbarie está inscrita en el concepto mismo de la cultura: como concepto de un patrimonio de valores que es considerado independiente no del proceso de producción en que los valores nacieron, sino de aquel en que perduran. De este modo, por bárbaro que pueda ser, sirven para la apoteosis de este último.

Walter Benjamin (1892-1940)

+